
MUNCA SUPLIMENTARĂ – o practică riguros reglementată de Codul Muncii
13/10/2024
Despre concediul de îngrijitor
22/10/2024
Despre obținerea autorizației de funcţionare
din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă
Aveți calitate de angajator? Dacă da, trebuie să știți că aveţi obligaţia legală ca, înainte de începerea oricărei activităţi, să obţineţi autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. Această obligaţie este valabilă indiferent de locul unde se desfăşoară activitatea: la sediul social, la unul dintre sediile secundare sau în afara acestora.
1. Obținerea autorizației SSM de la Registrul Comerțului
Orice angajator- persoană fizică, persoană juridică sau asociaţie familială are obligaţia să ceară înmatricularea în Registrul Comerţului, și se va autoriza prin intermediul Biroului Unic din cadrul Oficiului Registrului Comerţului, în baza Legii nr. 265/2022.
2. Obținerea autorizației SSM de la ITM
Orice angajator care nu face parte din prima categorie, respectiv: INSTITUȚII PUBLICE, CABINETE MEDICALE INDIVIDUALE, ASOCIAȚII, FUNDAȚII, DIRECȚII JUDEȚENE DE CULTURĂ, BIROURI EXECUTORII JUDECĂTOREȘTI, se vor autoriza prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Muncă, în baza Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.
Cum se obţine autorizaţia prin intermediul
Inspectoratului Teritorial de Muncă?
Conform Capitolului II din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, aprobate prin H.G. nr. 1425/2006, în vederea autorizării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, angajatorul are obligaţia să depună la Inspectoratul Teritorial de Muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea o cerere, completată în două exemplare semnate în original de către angajator, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 1 din aceleași norme metodologice. Cererea va fi însoțită de copii după actele de înființare, dar și de o declarație pe propria răspundere, conform modelului prezentant în Anexa nr. 2 din Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 1425/ 2006.
Cum procedează Inspectoratele Teritoriale de Muncă
pentru eliberarea autorizațiilor de securitate și sănătate în muncă ?
În vederea autorizării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, Inspectoratele Teritoriale de muncă procedează după cum urmează:
a) înregistrează cererile de autorizare a funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă;
b) verifică actele depuse în susţinerea acestora, precum şi declaraţia pe propria răspundere prevăzută la art. 6 din Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 1425/2006;
Concluzii și recomandări
Obținerea autorizației de funcționare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă este o cerință legală esențială pentru orice activitate economică. Aceasta nu doar că asigură un cadru de lucru sigur pentru angajați, dar protejează și angajatorul de posibile sancțiuni și răspunderi juridice. Odată obținută, autorizația de funcționare din punct de vedere SSM nu este un document static. Se recomandă evaluarea periodică a riscurilor și actualizarea măsurilor de prevenție, mai ales în cazul extinderii activității sau modificării condițiilor de muncă.
Sancțiuni:
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei nerespectarea obligaţiei legale de a obţine autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, înainte de începerea oricărei activităţi, conform art. 39, alin. (2), din Legea nr. 319/ 2006.
Bibliografie:
- Legea securități și sănătații în muncă nr. 319 din 2006;
- LEGE nr. 265 din 22 iulie 2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului;
- Hotărârea Guvernului nr. 1425 din 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.319/2006;
- Ordonanța de urgență nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.
Vă mulțumim că ați parcurs acest articol și sperăm că informațiile prezentate vă vor ajuta să înțelegeți mai bine procesul de autorizare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă! Respectarea acestor cerințe nu doar că protejează afacerea dumneavoastră, dar și bunăstarea angajaților pe care îi aveți.
Echipa Rescont