Despre obținerea autorizației de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă
15/10/2024PRIME ACORDATE DE STAT ȘOMERILOR CARE SE ANGAJEAZĂ
28/10/2024Despre concediul de îngrijitor
Concediul de îngrijitor este un drept prevăzut de Codul Muncii, oferit angajaților care au nevoie să acorde îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane din aceeași gospodărie, afectată de o problemă medicală gravă.
Extras din Codul muncii:
Art 152.1
”Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.
(2) Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil se poate stabili pentru concediul de îngrijitor o durată mai mare decât cea prevăzută la alin. (1).
(3) Pe durata perioadei prevăzute la alin. (1) salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate
(4) Prin derogare de la prevederile art. 224 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, salariații care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurați, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției. Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare.
(5) Problemele medicale grave, precum și condițiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății.”
Pe scurt:
- Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaţilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude (fiul, fiica, mama, tatăl sau soţul/soţia unui salariat) sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave;
- Are o durată de 5 zile lucrătoare/an, dar prin CCM se poate stabili o durată ,mai mare;
- Se acordă de angajator în baza unei solicitări, în scris;
- Sunt zile libere plătite de angajator și nu se includ în durata CO;
- Concediul de îngrijitor nu trebuie confundat cu cel pentru îngrijirea copilului bolnav, sunt diferite. Concediul de îngrijitor vizează doar anumite afecțiuni medicale, iar acordarea sa nu presupune o indemnizație în cuantumul prevăzut de lege și pe care angajatorul o recuperează apoi de la stat.
- Lista afecțiunilor medicale se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății.
Mulțumim că sunteți cu noi!
Echipa Rescont
https://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Legislatie/Ordin_2172_3829_2022.pdf