
ORDIN nr. 1.964 din 8 august 2024 privind aprobarea modelului contractului care se încheie între angajatori şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru acordarea de tichete de activităţi casnice, în condiţiile art. 11 din Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic
25/09/2024
Despre obținerea autorizației de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă
15/10/2024
Munca suplimentară –
o practică riguros reglementată de Codul Muncii
Codul Muncii subliniază foarte clar că munca suplimentară este munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal.
Care este durata normala de lucru? La art. 112 din Codul Muncii este specificat acest aspect, 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, sau maxim 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepție de la această regulă, se pot depăși cele 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, cu respectarea condiției ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.
Va recomandăm ca această excepție să nu fie abordată ca o practică frecventă!
De reținut! Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident.
Știați că, tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară?
Știați că, este interzisă efectuarea muncii suplimentare de către salariații încadrați cu normă parțială?
Compensarea sau plata orelor suplimentare?
Odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a Legii 283/ 2022 care a modificat Codul Muncii, contractul individual de muncă trebuie să prevadă “condițiile de efectuare și de compensare sau de plată a orelor suplimentare”, ceea ce aduce în discuție faptul că munca suplimentară ar trebui, în prima instanță, compensată cu ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, așa cum prevede și Codul Muncii la art.122.
Ce e de făcut când acest lucru nu se poate aplica? Tot Codul Muncii ne dă soluția, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Concluzii și recomandări
Munca suplimentară este efectuată doar cu acordul salariatului și trebuie recompensată chiar dacă este solicitată de către angajator doar la nivel verbal, fără o cerere scrisă.
Refuzul salariatului de a efectua muncă suplimentară, nu se consideră abatere disciplinară și nu se poate sancționa.
Orele libere plătite nu afectează numărul zilelor de concediu de odihnă.
Sancțiuni aplicabile
Nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară.
Legislație aplicabilă:
- Legea 53/ 2003 cu modificările și completările ulterioare- art. 17 (3 l), art. 112, art. 114, art. 120-124, art. 260 (1 i)
- Legea 283/ 2022 pentru modificarea și completarea Legii 53/2003
Mulțumim că sunteți cu noi !
Echipa Rescont