
Despre concediul de îngrijitor
22/10/2024
ORDIN nr. 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a formularului 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”
28/10/2024
PRIME ACORDATE DE STAT PRIN AGENȚIA DE OCUPARE A FORȚEI DE MUNCĂ
ȘOMERILOR CARE SE ANGAJEAZĂ
Trecerea de la statutul de șomer la cel de angajat aduce cu sine sfârșitul unei perioade dificile din viața unei persoane, cât si o serie de beneficii sub formă de prime acordate de stat prin intermediul agențiilor de ocupare a forței de muncă.
Pentru a beneficia de primele acordate de stat la angajare, principala condiție este să fi fost înregistrat ca șomer la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă.
Primele pe care le pot obține de la stat șomerii înregistrați sunt reglementate de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, și sunt de mai multe tipuri:
- Prima reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj: se acordă șomerilor cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj. De această primă vor beneficia lunar, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, cu condiția de a nu se încadra la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani.
- Prima de inserție: se acordă absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni.
Valoarea ei este egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării și se acordă în două tranşe, astfel:
- o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării;
- o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Nu beneficiază de prima de inserție:
- absolvenţii care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
- absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
- absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
- absolvenţii care, în perioada cuprinsă între data absolvirii şi data solicitării dreptului, au fost admişi într-unul dintre nivelurile de învăţământ, conform prevederilor legale.
- Prima de activare: li se acordă această primă a cărei valoare este de 1.000 lei, neimpozabilă, șomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
Prima de activare se acordă în două tranşe, astfel:
- o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării;
- o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.
Nu beneficiază de prima de activare dacă se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni.
- Prima de încadrare: se acordă pe o perioadă de 12 luni şomerilor care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.
Cuantumul primei este neimpozabil și se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.
- Prima de instalare: este neimpozabilă și este destinată șomerilor care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi care, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia, în vederea asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.
Prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, astfel:
- 500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa;
- 500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa, în situaţia în care sunt însoţite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere.
În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.
Prin excepţie, în situaţia în care angajatorul sau autorităţile publice locale sau centrale asigură locuinţă de serviciu ori suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, prima de instalare se acordă într-o singură tranşă, la data instalării, în cuantum diferenţiat, valorile fiind diferite față de cele menționate mai sus.
Prima de instalare se acordă în două tranşe, astfel:
- o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării;
- o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
- Prima de relocare: se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, lunar, pe o perioadă de cel mult 36 de luni, persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Valoarea ei este neimpozabilă și egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 lei.
Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depăşesc suma de 5.000 lei/lună.
Prin sintagma cheltuieli pentru locuire se înţelege cheltuielile necesare pentru plata chiriei şi a utilităţilor în noul domiciliu sau noua reşedinţă.
În situaţia în care angajatorul sau autorităţile administraţiei publice locale sau centrale asigură locuinţă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, prima de relocare nu se acordă.
IMPORTANT
- Prima de activare nu se cumulează cu prima de inserție și cu prima de instalare.
- Prima de activare se poate cumula cu prima de încadrare.
- Prima de încadrare și prima de instalare, denumite și prime de mobilitate, nu se cumulează.
- Prima de relocare se acordă la cerere şi nu se cumulează cu prima de activare, cu prima de încadrare sau cu prima de instalare.
Primele de mobilitate se acordă persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care au domiciliul sau reşedinţa ori îşi stabilesc noul domiciliu sau noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate care se aprobă şi se actualizează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
Beneficiază de primele de mobilitate/relocare persoanele care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.
Nu beneficiază de primele de mobilitate/relocare:
a)persoanele care au mai beneficiat de o primă de încadrare, de o primă de instalare sau de o primă de relocare în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării primei de mobilitate/relocare;
b)persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c)persoanele care se încadrează la angajatori unde calitatea de administrator/asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice ori juridice care au calitatea de administrator/asociat şi la alţi angajatori cu care persoanele au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani.
Observăm, astfel, că procedurile și condițiile pentru obținerea acestor prime sunt clar reglementate de legislația în vigoare, iar respectarea criteriilor stabilite este esențială pentru accesarea acestor facilități.
Mulțumim că sunteți cu noi !
Echipa Rescont