CU PRIVIRE LA TESTAREA ȘI CHELTUIELILE PRIVIND COVID -19
- Potrivit prevederilor Legii nr. 319/2006, a securității și sănătăţii în muncă, angajatorii au obligația de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
– asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
– prevenirea riscurilor profesionale.
- HG nr. 355/2007 reglementează obligațiile angajatorilor, ale lucrătorilor dar și ale serviciilor medicale de medicina muncii în tot ceea ce înseamnă cerințele minime pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor faţă de riscurile pentru securitate şi sănătate, pentru prevenirea îmbolnăvirii lucrătorilor cu boli profesionale cauzate de agenți nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de muncă… Supravegherea sănătăţii lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menținerea sănătăţii şi a capacității de muncă a lucrătorilor.
- Serviciile medicale profilactice sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
- Efectuarea examenului medical periodic urmărește confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii în muncă pentru profesia / funcţia şi locul de muncă pentru care s-a făcut angajarea şi s-a eliberat fișa de aptitudine, depistarea apariţiei unor boli care constituie contraindicații pentru activităţile şi locurile de muncă cu expunere la factori de risc profesional, depistarea bolilor care constituie risc pentru viaţa şi sănătatea celorlalți lucrători la acelaşi loc de muncă, depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unității, pentru calitatea produselor sau pentru populația cu care lucrătorul vine în contact prin natura activităţii sale.
- În cadrul examenului medical periodic, la indicația medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităților medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical poate cuprinde investigații şi/sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1 a hotărârii de guvern.
- Medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la reluarea activităţii ori de câte ori îl consideră necesar, în funcţie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucrătorul a absentat din producţie.
- Este bine cunoscut faptul ca noul coronavirus face parte din categoria agenților biologici: bacterii, virusuri, fungi, paraziți. HG nr. 355/2007, Anexa 1, pct IV stabileşte ca examenul medical periodic consta în examen clinic general – anual, examene serologice specifice şi/sau investigații pentru depistarea agentului patogen profesional – la indicația medicului de medicina muncii.
- În acelaşi sens sunt și prevederile Ordinului nr. 3577/2020, al ministerului muncii și protecției sociale, privind masurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităţii la locul de muncă în condiții de securitate și sănătate în muncă, pe perioada stării de alerta. Potrivit acestor prevederi, pe durata stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și pentru asigurarea desfășurării activităţii la locul de muncă în condiții de securitate și sănătate în muncă, toți angajatorii din sectorul public și din privat implementează următoarele măsuri:
„k) asigură comunicarea permanentă cu medicul/serviciul de medicina muncii pentru a se monitoriza starea de sănătate a angajaților, astfel încât aceștia să poată beneficia de măsurile preventive profilactice care au fost prevăzute la nivel național pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2”.
- Angajatorii, care sunt puși în situaţia de a controla starea de sănătate a lucrătorilor în perioada pandemiei, pot cere medicului de medicina muncii examinarea salariaților sub aspectul infectării cu SARS-CoV 2, întocmind solicitarea prevăzută de hotărârea de guvern. Nu este obligatoriu ca efectuarea controlului medical să se facă doar potrivit periodicității stabilite de medicul de medicina muncii. În actuala perioadă angajatorul poate solicita verificarea stării de sănătate a lucrătorilor atunci când crede de cuviință și nu pentru toți salariaţii, ci doar pentru cei care sunt expuși sau pot fi purtători ai noului coronavirus.
- În baza celor precizate, suntem de părere ca angajatorii au la îndemână o noua posibilitate de a verifica starea de sănătate a lucrătorilor, prin aceea ca pot solicita medicilor de medicina muncii efectuarea testelor în vederea depistării noului coronavirus și considerăm că această cheltuială poate fi suportată de angajatori și ea reprezintă, potrivit prevederilor art. 25 alin. (1) și (2) din Codul fiscal și a legislației și cerințelor speciale ale actualei perioade de pandemie, o cheltuială deductibilă.
- Important este ca angajatorii să aibă deplina convingere că lucrătorii au starea de sănătate capabilă să le permită desfăşurarea activităţii în condiții de siguranță, iar lucrătorii să fie convinși că nu prezintă niciun pericol pentru colegii de muncă și pentru familiile lor, dar și pentru comunitate.
Mulțumim că sunteți cu noi.
Echipa Rescont