
HOTĂRÂRE nr. 35 din 10 februarie 2021privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 februarie 2021,precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combatereaefectelor pandemiei de COVID-19
12/02/2021
ORDONANŢA nr. 37 din 7 august 2007privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şiperioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţiiacestora
19/02/2021
Recuperare debite – Este bine de știut
- Sunt situații în care unele persoane nou angajate primesc echipament de protecție/de lucru, sau pentru ele sunt cumpărate de angajator bilete de avion, și nu se prezintă la locul de muncă. Ce poate să facă angajatorul într-o asemenea situație? Iată câteva îndrumări:
- Plecăm de la ideea ca persoana cu care s-a încheiat contractul individual de muncă are calitatea de salariat, pentru că atâta timp cât contractul este în vigoare, persoana are această calitate, iar potrivit art. 254, alin. 1) din Codul muncii „Salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legatura cu munca sa”.
1. În conformitate cu prevederile art. 254, alin.3, „ În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării”.
- Acest lucru presupune ca persoana să fie convocata la sediul firmei și să fie întocmita această notă de constatare, semnată de ambele parti. Nota de constatare trebuie întocmită înainte de încetarea contractului individual de muncă.
- Daca nu predă echipamentul de lucru/protecție sau suma datorata în termen de 30 de zile, angajatorul are posibilitățile precizate în continuare.
2. În situatia în care persoana s-a încadrat la alt angajator, se aplică dispozitiile art. 258, alin 1) din Codul muncii „ În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit”. Acest lucru presupune ca angajatorul pagubit să inainteze noului angajator al persoanei Nota de constatare în vederea recuperarii pagubei.
3. Acțiune la instanța de judecată, în condițiile Codului de procedură civilă, prin care se solicită obligarea la plata a sumei datorate de persoana în cauză.
4. În afara acestor modalități prevazute de Codul muncii, în opinia noastră, angajatorul se poate adresa și organelor de urmărire penală pentru cercetarea faptei sub aspectul infracțiunii de furt, cu atât mai mult, cu cât persoana care pleacă cu echipamentul de lucru/protecție, sau nu returnează contravaloarea biletelor de transport, nu face dovada executării contractului individual de muncă.
- Pentru evitarea unor situații de genul celor despre care s-a făcut vorbire, este necesară o atenție deosebită recrutării și selecției personalului.
Mulțumim că sunteți cu noi!
Echipa Rescont