HOTĂRÂRE nr. 1.447 din 8 decembrie 2022 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
14/12/2022ORDIN nr. 2.172/3.829/2022 privind acordarea concediului de îngrijitor
27/12/2022Despre iluminatul de siguranţă
Ce reprezintă ?
Iuminatul de siguranță (securitate) este iluminatul de urgență ce se activează în mod automat în cazul întreruperii cu energie electrică a iluminatului normal.
Cum funcționează?
Având în vedere că iluminatul de siguranță pornește automat în cazul unei pene de curent, acesta trebuie să fie alimentat dintr-o sursă auxiliară de energie electrică. Se pot enumera următoarele soluții:
✔️ baterii individuale;
✔️ kituri de baterii;
✔️ generatoare de curent electric;
De ce este important iluminatul de siguranță?
Deoarece reprezintă unul dintre sistemele vitale de funcționare ale unei clădiri, motiv pentru care ISU verifică periodic funcționarea acestui sistem și cere ca lămpile de siguranță să fie certificate (CE).
Clasificarea iluminatului de siguranță:
Iluminatul pentru evacuarea de urgență- se împarte la randul său în urmatoarele subcategorii:
✔️ Iluminat pentru căile de evacuare- permite lucrătorilor să se îndrepte pe căile de evacuare ce îi conduc la punctele de ieșire din clădire și ulterior la zona de securitate din afara clădirii.
✔️ Indicatoarele de securitate- completează iluminatul pentru căile de evacuare permițând identificarea ușoară a unor pictograme precum:
butoanele de alarmă pentru declanșarea alarmei de incendiu;
✔️ hidranții pentru stingerea incendiilor;
✔️ puncte de prim ajutor pentru ajutorarea oamenilor;
✔️ Iluminat ambiental- pentru reducerea riscului de producere a panicii, ✔️ facilitând îndreptarea spre căile de evacuare.
✔️ Iluminarea zonelor de activitate cu risc ridicat- permite desfășurarea operațiunilor de oprire a unor sisteme ce ar putea periclita securitatea oamenilor și a bunurilor materiale.
✔️ Iluminatul de rezervă- asigura iluminarea pentru continuarea activității normale fără modificări esențiale a personalului tehnic deservant al clădirii, pentru anumite activități vitale precum posibilitatea de a opera la tabloul electric, în camera tehnică, sala pompelor de incendiu;
Unde se utilizează iluminatul de siguranță?
– săli de cinema;
– clădiri administrative;
– instituții publice;
– săli de spectacole;
– încăperi din clădirile publice cu mai mult de 50 de persoane dacă se află la nivelurile subterane și în încăperi cu peste 100 de persoane dacă sunt amplasate la nivelurile supraterane;
– încăperi cu suprafața mai mare de 60 m2;
– spațiile de producție cu mai mult de 100 de persoane și cu densitate mai mare de 1 persoană/10 m2.
Concluzii:
✔️ Rolul principal al iluminatului de siguranță este acela de a ajuta persoanele aflate într-un anumit spațiu să evite instaurarea panicii în cazul izbucnirii unui incendiu, fiindu-le mai facil să identifice o cale de părăsire a spațiului respectiv. Se pot salva multe vieți, de exemplu atunci când sună alarma de incendiu și clădirea e cufundată în beznă, persoanele sunt dezorientate, panicate, crescând riscul de rănire, dar o cale de evacuare semnalizată clar prin lumini de siguranță funcționale poate face evacuarea mai ușoară și mai rapidă.
✔️ Iluminatul de siguranță poate fi cu led și fluosforescent tradițional, dintre cele două cel mai eficient fiind cel cu led prin pizma consumului redus pe termen lung și a intensității crescute a luminii.
Sursa:
📝 Normativ pentru proiectarea, executia si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor – I7-2011;
📝 HG 1091/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate la locul de muncă;
📝 SR EN 1838-2014;
📝 Legea nr. 319 din 14 iulie 2006.
Mulțumim că sunteți alături de noi!
Echipa RESCONT