Despre Tichetele de activități casnice

Despre Tichetele de activități casnice

Legislație aplicabilă

  • Legea 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, M. Of. nr. 402 din 27 aprilie 2022;
  • Hotărârea Guvernului nr. 822/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, M. Of. 631 din 27 iunie 2022;
  • Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, M. Of.nr. 599 din 13 iulie 2018.

Potrivit Legii 111/2022 activitatea casnică reprezintă activitatea  necalificată, ocazională, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic; activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial şi nu se efectuează în beneficiul unor terți.

Activitatea casnică include:

  • servicii de curățenie /igienizare,
  • spălatul/călcatul rufelor,
  • servicii de croitorie,
  • servicii de preparare a hranei,
  • servicii de îngrijire corporală,
  • hrănire,
  • supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord, în condiţiile Legii 111 /2022.

Atenție! O persoană poate fi prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani și acesta nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Cum se procedează?

Angajatorul achiziționează tichete de activități casnice de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, pe care le acordă angajaților proprii sub formă de primă sau bonus. Angajații le utilizează pentru a plăti cu acestea activitățile prestatorilor casnici, în propriile gospodării.

Pasul 1 – Angajatorii, împreună cu sindicatele / reprezentanţii salariaților, stabilesc de comun acord numărul de tichete de activități casnice și frecvența acordării acestora;

Pasul 2 – Angajatorii depun o cerere la Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă;

Pasul 3 – Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă emite tichetele de activităţi casnice în format electronic, la solicitarea beneficiarului casnic, sau în format fizic, pe suport hârtie, la solicitarea Agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă;

Pasul 4 – Angajatorii ridică tichetele de activități casnice de la AJOFM teritorială;

Pasul 5 – Angajatorii acordă salariaților tichete de activități casnice sub formă de primă sau bonus;

Pasul 6 – Salariații care au primit tichete de activități casnice le folosesc pentru remunerarea activităților casnice sau a activităților desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă;

Pasul 7 – Prestatorul casnic preschimbă în bani tichetele de activități casnice în maximul 12 luni de la data primirii acestora.

Care sunt avantajele utilizării tichetelor de activități casnice?

 
  • Salariații datorează impozit pe venit pentru sumele reprezentând contravaloarea tichetelor de activități casnice dar nu datorează contribuții sociale obligatorii pentru sumele reprezentând contravaloarea tichetelor de activități casnice.
  • Angajatorii nu datorează contribuția asigurătoare pentru muncă pentru tichetele de activități casnice acordate salariaților.
  • Angajatorii care acordă într-un an calendaristic un număr de cel puțin 600 de tichete de activități casnice pentru același angajat pot beneficia gratuit, în anul următor, de 50 de tichete de activități casnice.
  • Prestatorii casnici datorează impozitul pe venit și CAS. Dar baza de calcul la care se aplică impozitul pe venit este 50% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice, iar baza de calcul pentru cota CAS este 50% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice.

Concluzii

          O persoană fizică obișnuită poate avea calitatea de prestator casnic ce poate desfășura activități casnice ocazionale în folosul unei alte persoane fizice – beneficiar.

         

          Mulțumim că sunteți alături de noi!

          Echipa Rescont