SEMNALIZAREA DE SECURITATE LA LOCUL DE MUNCĂ
REGLEMENTARE JURIDICĂ
- Legea nr. 319/2006, a securităţii si sănătăţii în muncă
- HG 971/2006 privind cerințele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate la locul de muncă
Hotărârea de guvern transpune Directiva 92/58/CEE și nu se aplică semnalizării prevăzute de reglementările referitoare la introducerea pe piață a substanțelor şi preparatelor periculoase, a produselor şi/sau a echipamentelor, cu excepţia cazului în care aceste reglementări fac referire în mod expres la acest lucru; nu se aplică nici semnalizării utilizate în reglementarea traficului rutier, feroviar, fluvial, maritim şi aerian.
DEFINIREA TERMENILOR
- semnalizare de securitate şi/sau de sănătate – semnalizarea care se referă la un obiect, o activitate sau o situaţie determinată şi furnizează informaţii ori cerinţe referitoare la securitatea şi/sau sănătatea la locul de muncă, printr-un panou, o culoare, un semnal luminos ori acustic, o comunicare verbală sau un gest-semnal, după caz;
- semnal de interzicere – semnalul prin care se interzice un comportament care ar putea atrage sau cauza un pericol;
- semnal de avertizare – semnalul prin care se avertizează asupra unui risc sau unui pericol;
- semnal de obligativitate – semnalul prin care se indică adoptarea unui comportament specific;
- semnal de salvare sau de prim ajutor – semnalul prin care se dau indicaţii privind ieşirile de urgență ori mijloacele de prim ajutor sau de salvare;
- culoare de securitate – culoarea căreia îi este atribuită o semnificatie specifică;
- simbol sau pictogramă – imaginea care descrie o situaţie sau indică un comportament specific şi care este utilizată pe un panou ori pe o suprafață luminoasă;
- semnal luminos – semnalul emis de un dispozitiv realizat din materiale transparente sau translucide, iluminate din interior ori din spate, astfel încât să se creeze o suprafață luminoasă;
- semnal acustic – semnalul sonor codificat, emis şi difuzat de un dispozitiv realizat în acest scop, fără folosirea vocii umane sau artificiale;
- comunicare verbală – mesajul verbal predeterminat, comunicat prin voce umană sau artificială;
- gest-semnal – mișcarea şi/sau poziţia brațelor şi/sau a mâinilor într-o formă codificată, având ca scop ghidarea persoanelor care efectuează manevre ce constituie un risc sau un pericol pentru lucrători.
OBLIGAȚIILE ANGAJATORILOR
- Atunci când riscurile nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice de protecţie colectivă ori prin măsuri, metode sau procedee de organizare a muncii, angajatorul trebuie să prevadă semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate la locul de muncă şi să verifice existența acesteia.
- Pentru alegerea semnalizării adecvate, angajatorul trebuie să ia în considerare orice evaluare a riscurilor realizată conform legii.
- Lucrătorii şi/sau reprezentanţii acestora trebuie să fie informați referitor la toate măsurile care trebuie luate privind semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate utilizată la locul de muncă.
- Lucrătorilor trebuie să li se asigure o instruire corespunzătoare în ceea ce priveşte semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate la locul de muncă, în special sub forma unor instrucţiuni precise.
- Instruirea prevăzută trebuie să cuprindă semnificația semnalizării, mai ales a celei care conţine cuvinte, precum şi comportamentul general şi specific ce trebuie adoptat.
SEMNIFICAȚIA CULORILOR DE SEMNALIZARE
- ROȘU: Semnal de interdicţie, Atitudini periculoase, Pericol-alarmă, Stop, oprire, dispozitiv de oprire de urgență, Evacuare.
- Materiale şi echipamente de prevenire şi stingere a incendiilor, Identificare şi localizare.
- GALBEN SAU GALBEN ORANJ: Semnal de avertizare, Atenție, Precauție, Verificare.
- ALBASTRU: Semnal de obligaţie, Comportament sau acţiune specifică, Obligaţia purtării echipamentului individual de protecţie.
- VERDE: Informare, Semnal de salvare sau de prim ajutor, Uși, ieșiri, căi de acces, echipamente, posturi, încăperi.
CERINŢE MINIME GENERALE privind semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate la locul de muncă
MODALITĂȚI DE SEMNALIZARE
Semnalizare permanentă
- Semnalizarea referitoare la o interdicţie, un avertisment sau o obligaţie, precum şi semnalizarea privind localizarea şi identificarea mijloacelor de salvare ori prim ajutor trebuie să se realizeze prin utilizarea panourilor permanente.
- Trebuie să se folosească panouri şi/sau o culoare de securitate pentru semnalizarea permanentă destinată localizării şi identificării materialelor şi echipamentelor de prevenire şi stingere a incendiilor.
- Semnalizarea de pe recipiente şi de pe conducte este reglementată.
- Locurile în care există risc de coliziune cu obstacole şi de cădere a persoanelor trebuie să fie semnalizate permanent cu o culoare de securitate şi/sau cu panouri.
- Căile de circulaţie trebuie să fie marcate permanent cu o culoare de securitate.
Semnalizarea ocazională
- Când împrejurările o impun, trebuie să se folosească semnale luminoase, semnale acustice şi/sau comunicare verbală, pentru semnalizarea pericolelor, mobilizarea persoanelor pentru o acţiune specifică, precum şi pentru evacuarea de urgenţă a persoanelor.
- Orientarea persoanelor care efectuează manevre ce presupun un risc sau un pericol trebuie să se realizeze, în funcție de împrejurări, printr-un gest-semnal şi/sau prin comunicare verbală.
EFICIENȚA SEMNALIZĂRII
- Nu trebuie să fie afectată de prezența unei alte semnalizări sau a unei alte surse de emisie de acelaşi tip care afectează vizibilitatea ori audibilitatea, ceea ce implică evitarea amplasării unui număr excesiv de panouri la o distanță prea mică unul faţă de celălalt, neutilizarea, concomitent a două semnale luminoase care pot fi confundate, neutilizarea unui semnal luminos în apropierea altei surse luminoase asemănătoare, să nu se folosească două semnale sonore concomitent, să nu se utilizeze un semnal sonor dacă zgomotul din mediu este prea puternic;
- Mijloacele şi dispozitivele de semnalizare trebuie, după caz, să fie curățate, întreţinute, verificate, reparate periodic şi, dacă este necesar, înlocuite astfel încât să se asigure menținerea calităţilor lor intrinseci şi/sau funcţionale.
- Semnalizările care necesită o sursă de energie pentru funcţionare trebuie să fie prevăzute cu alimentare de rezervă, pentru cazul întreruperii alimentării cu energie, cu excepţia situaţiei în care riscul dispare odată cu întreruperea acesteia.
- Un semnal luminos şi/sau sonor trebuie să indice, prin declanșarea sa, începutul acţiunii respective; durata semnalului trebuie să fie atât cât o impune acțiunea.
- Semnalele luminoase şi acustice trebuie să facă obiectul unei verificări a bunei lor funcționări şi a eficienței lor reale, înainte de punerea în funcțiune şi, ulterior, prin verificări periodice.
SEMNALIZAREA OBSTACOLELOR ,
A LOCURILOR PERICULOASE ȘI A CĂILOR DE CIRCULAȚIE
- Marcarea locurilor cu risc de lovire de un obstacol şi de cădere a obiectelor şi persoanelor se face în interiorul zonelor construite ale întreprinderii, în care lucrătorii au acces în cursul activităţii lor, prin culoarea galbenă alternativ cu culoarea neagră sau culoarea roşie alternativ cu culoarea albă.
- Dimensiunile marcajului trebuie să ţină seama de dimensiunile obstacolului sau ale locului periculos semnalat.
- Benzile galben-negre sau roşu-albe trebuie să fie înclinate la circa 45 grade şi să aibă dimensiunile aproximativ egale.
- Căile de circulaţie a vehiculelor trebuie marcate clar prin benzi continue, având o culoare perfect vizibilă, de preferinţă albă sau galbenă, ţinându-se seama de culoarea solului, în cazul în care destinaţia şi echipamentul încăperilor impun acest lucru pentru protecţia lucrătorilor.
- Benzile trebuie amplasate astfel încât să se țină seama de distanţele de securitate necesare între vehiculele care pot circula în zonă şi orice obiect aflat în apropiere, precum şi între pietoni şi vehicule.
- Căile permanente de circulaţie situate în exterior, în zonele construite, trebuie marcate la fel. Fac excepție cele care sunt prevăzute cu trotuare sau bariere corespunzătoare.
- Lumina emisă de un semnal luminos trebuie să producă un contrast luminos adecvat mediului, în funcție de condiţiile de utilizare prevăzute, fără să antreneze fenomenul de orbire, prin intensitate prea puternică, sau vizibilitate redusă, ca urmare a iluminării insuficiente.
- Suprafața luminoasă care emite un semnal poate avea o culoare uniformă sau poate conține o pictogramă pe un fond determinat.
- Culoarea uniformă trebuie să corespundă tabelului de culori şi semnificației acestora.
- Dacă un dispozitiv de semnalizare luminos poate emite atât un semnal continuu, cât şi unul intermitent, semnalul intermitent va fi utilizat pentru a indica, în raport cu semnalul continuu, un nivel mai ridicat de pericol sau o urgenţă mai mare de intervenție ori de acțiune solicitată sau impusă.
- Durata fiecărui impuls luminos şi frecvența impulsurilor unui semnal luminos intermitent trebuie stabilite astfel încât, să asigure o bună percepţie a mesajului si să evite orice confuzie, atât între diferitele semnale luminoase, cât şi cu un semnal luminos continuu.
- Dacă un semnal luminos intermitent este utilizat în locul unui semnal acustic sau în completarea acestuia, codul semnalului luminos trebuie să fie identic
- Un semnal acustic trebuie să aibă un nivel sonor considerabil mai înalt faţă de zgomotul ambiant, astfel încât să poată fi auzit, fără să fie excesiv sau supărător, să poată fi recunoscut uşor, în special după durata impulsurilor, distanţa dintre impulsuri sau grupuri de impulsuri, şi să poată fi diferențiat uşor de orice alt semnal acustic şi de zgomotele ambientale.
- Dacă un dispozitiv poate emite un semnal acustic atât cu frecvență variabilă, cât şi cu frecvență constantă, frecvență variabilă va fi utilizată pentru a indica, în raport cu frecvența constantă, un nivel mai ridicat de pericol, o urgenţă crescută de intervenţie sau o acţiune impusă/solicitată. Sunetul semnalului de evacuare trebuie să fie continuu.
COMUNICAREA ÎNTRE LUCRĂTORI
- Comunicarea verbală se stabileşte între un vorbitor sau un emiţător şi unul ori mai mulți auditori, sub forma unui limbaj format din texte scurte, grupuri de cuvinte şi/sau cuvinte izolate, eventual codificate.
- Mesajele verbale trebuie să fie cât mai scurte, simple şi clare.
- Calitățile de comunicare ale vorbitorului şi facultățile auditive ale auditorilor trebuie să asigure o comunicare verbală sigură.
- Comunicarea verbală poate fi directă, utilizând vocea umană, sau indirectă, prin voce umană ori artificială, difuzată prin oricare mijloc corespunzător.
- Gesturile-semnal trebuie să fie precise, simple, ample, uşor de executat şi de înțeles şi bine diferențiate de alte gesturi-semnal.
- Utilizarea în acelaşi timp a ambelor brațe trebuie să se facă în mod simetric şi pentru executarea unui singur gest-semnal.
- Gesturile utilizate pot varia uşor sau pot fi mai detaliate în raport cu reprezentările prevăzute cu condiția să respecte caracteristicile cuprinse în hotărâre, iar semnificația şi înțelegerea lor să fie cel puţin echivalente.
- Persoana care emite semnale, denumită agent de semnalizare, transmite instrucțiunile de manevră, utilizând gesturi-semnal, către persoana care recepționează semnale, denumită operator.
- Agentul de semnalizare trebuie să poată urmări vizual desfăşurarea manevrelor, fără a se afla în pericol din cauza acestora.
- Responsabilitățile agentului de semnalizare sunt exclusiv direcționarea manevrelor şi asigurarea securităţii lucrătorilor aflați în apropiere.
- În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de mai sus, trebuie să se prevadă încă unul sau mai mulți agenți de semnalizare.
- Agentul de semnalizare trebuie să poată fi uşor recunoscut de către operator.
- Agentul de semnalizare trebuie să poarte unul sau mai multe elemente de recunoaștere adecvate, de exemplu: vestă, cască, manșoane, banderole, palete.
- Elementele de recunoaștere trebuie să fie viu colorate, de preferinţă toate de aceeași culoare, utilizată exclusiv de agentul de semnalizare.
Asigurarea unei semnalizări de securitate corespunzătoare, informarea și instruirea lucrătorilor constituie garanția siguranței lucrătorilor la locul de muncă și pe teritoriul firmei. Nu minimalizați rolul semnalizării de securitate!
Mulțumim că sunteți cu noi.
Echipa Rescont