ORDONANŢĂ nr. 14 din 30 august 2021pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
02/09/2021HOTĂRÂRE nr. 932 din 9 septembrie 2021privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021, precumşi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelorpandemiei de COVID-19
10/09/2021DESPRE SANCȚIUNILE CONTRAVENȚIONALE aplicate persoanelor juridice
Deși nimeni nu-și dorește, mai sunt situații în care angajatorii sunt sancționați contravențional pentru săvârșirea unor fapte încadrate la categoria „contravenții”.
Iată care pot fi posibilitățile contravenienților persoane juridice:
- Procesul verbal de constatare și sancționare contravenții trebuie analizat cu foarte mare atenție pentru a se vedea dacă sunt motive pentru a fi atacat la instanța judecătorească. Daca angajatorul-contravenient decide să formuleze plângere împotriva procesului verbal, trebuie să știe că acest lucru se poate face în termen de 15 zile de la luare la cunoștință/comunicare a respectivului proces verbal. Atât termenul cât și instanța competentă trebuie înscrise în procesul verbal de agentul constatator, iar în ceea ce privește instanța, aceasta este întotdeauna judecătoria. Plângerea suspendă executarea, dar dacă este respinsă de instanță, contravenientul este obligat să plătească amenda înscrisă în procesul verbal precum și cheltuielile de judecată.
- Comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare contravenții se poate face prin înmânare de către agentul constatator, prin corespondența cu confirmare de primire și prin afișare la sediul contravenientului. În ultimele două situații data comunicării este data la care poșta/firma de curierat a predat documentul ori data afișării. De la această dată curge termenul de 15 zile în care trebuie formulată și transmisă plângerea.
- Plata amenzilor contravenționale se face în contul înscris în procesul verbal de agentul constatator. Dacă plată se face în cel mult 15 zile de la înmânarea/comunicarea procesului verbal, se plătește doar jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ în baza căruia se aplica sancțiunea, nu jumătate din amenda înscrisă în procesul verbal. Prin procesul verbal se poate stabili maximul amenzii, dar contravenientul poate achita în termen de 15 zile doar jumătate din minimul prevăzut de lege pentru contravenția respectivă.
- După efectuarea plații, indiferent de modalitatea folosită – virament, achitare la casieria trezoreriei, o copie certificata a documentului care face dovada plății se va comunica instituției din care face parte agentul constatator.
- Dacă se consideră oportun, se poate achita în termen de 15 zile jumătate din minimul amenzii și se poate formula și plângere împotriva procesului verbal de constatare și sancționare contravenții. În cazul în care plângerea este admisă de instanța, contravenientului i se va restitui, la cerere, suma achitată.
Este bine sa știm, și mai bine este sa evităm sancțiunile contravenționale printr-o bună organizare și desfășurare a întregii activități !
Mulțumim că sunteți cu noi!
Echipa Rescont