Despre măsurile dispuse de inspectorii de muncă
- Potrivit art. 6, alin. (1) din Legea nr. 108/1999, Inspecția Muncii are următoarele atribuții generale:
a) controlul aplicării prevederilor legale, generale şi speciale, în domeniile relațiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieței;
- Conform art. 19, „ inspectorii de muncă, purtând asupra lor legitimația şi insigna care atestă funcția pe care o îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor stabilite prin lege, au următoarele drepturi:
a) să aibă acces liber, permanent şi fără înștiințare prealabilă în sediul oricărui angajator şi în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice;
b) să identifice, pe baza actelor care dovedesc identitatea sau pe baza altor documente, persoanele aflate în locurile de muncă sau în alte locuri supuse controlului sau cercetării evenimentelor şi să impună completarea fișei de identificare;
c) să solicite angajatorului sau reprezentantului legal al acestuia, precum şi salariaţilor, singuri ori în prezenţa martorilor, documentele şi informațiile necesare pentru realizarea controlului sau pentru efectuarea cercetării evenimentelor;
i) să dispună angajatorului măsuri, în vederea remedierii într-un timp determinat a neconformităților constatate;
o) să constate contravenţii şi să aplice sancțiuni prevăzute de legislația în vigoare”;
- Conform art. 13, lit. n) din Legea 319/2006, a securităţii și sănătăţii în muncă, angajatorul are obligația de a asigura realizarea măsurilor dispuse de către inspectorii de muncă cu prilejul vizitelor de control și al cercetării evenimentelor.
- ATENTIE: Neîndeplinirea sau îndeplinirea parțială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta, constituie contravenție conform art. 23 alin (1), lit. b) din Legea nr. 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii, republicată și se sancționează cu amendă de la 5 000 la 10 000 lei.
- Contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării/înmânării procesului-verbal, jumătate din minimul prevăzut de actul normativ pentru amenda/amenzile aplicate, în conformitate cu art. 28 din Ordonanța Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor; in acest caz, o copie a chitanței se predă sau se transmite prin poștă sau e-mail, în termenul menționat, la inspectoratul teritorial de muncă.
- Împotriva procesului-verbal, contravenientul poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.
- Procesul-verbal constituie titlu de creanță și înștiințare de plată de la data comunicării/înmânării, în condițiile legii.
Este bine sa știm, și mai bine este sa evităm sancțiunile contravenționale printr-o bună organizare și desfășurare a întregii activități !
Mulțumim că sunteți cu noi.
Echipa Rescont